Imunski sistem je organski sistem, sestavljen iz specializiranih celic, organov in procesov, ki nadzorujejo organizem in ga varujejo pred patogeni. Aminokisline so osnovni gradniki beljakovin. V naravi poznamo preko sto aminokislin, med tiste, ki tvorijo standardni genetski kod in v različnih medsebojnih kombinacijah beljakovine pa jih uvrščamo le 20.
Aminokisline v organizmu v glavnem vstopajo v sintezo beljakovin, nekatere od njih pa so pomembne tudi pri sintezi nebeljakovinskih molekul. Glicin in glutamat spadata celo v skupino snovi, ki prenašajo informacije med živčnimi celicami. Iz aminokislin sintetizirane beljakovine igrajo ključno vlogo pri rasti tkiv, las, nohtov in kože ter izgradnji hormonov.
V kontekstu imunskega sistema so aminokisline pomembne, saj so gradniki imunskega sistema.
Aminokisline so bistvene za rast, vzdrževanje in ‘popravila’ v našem telesu1. Vsaka vrsta aminokislin ima različne, a bistvene funkcije1.
Obstaja 20 aminokislin, vključno z 11, ki jih lahko ustvari naše telo samo. Preostanek – tisto, kar strokovnjaki za prehrano imenujejo esencialne aminokisline – dobimo iz hrane, ki jo jemo. Bistvene aminokisline lahko najdemo v živilih z visoko vsebnostjo beljakovin, pa naj gre za beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora.
Visoko koncentrirane aminokisline lahko izboljšajo odpornost rastlin na pomanjkanje vode, zmanjšajo stres zaradi poletne vročine in povečajo odpornost na bolezni. Visoko koncentrirane aminokisline izboljšajo fotosintezo in presnovo, zato rastline posledično bolje rastejo.
ESENCIALNE AMINOKISLINE
Poleg teh je pogojno esencialna tudi arginin. Te aminokisline lahko pridobimo le s hrano.