Zamaščenost jeter

Včasih so zamaščena jetra povezovali izključno z zlorabo alkohola. Danes vemo, da ni tako. Zloraba ali prekomerno pitje alkohola skoraj brez izjeme vodi v zamaščena jetra. Zamaščena jetra pa lahko imamo tudi, če nikoli nismo poskusili niti kaplljice alkohola. Nealkoholna zamaščena jetra so neposredno povezana z metaboličnim sindromom in diabetesom tipa 1 ali 2. Dobimo jih zaradi nezdrave prehrane in premalo gibanja. Najnovejša dognanja kažejo, da so glavni krivci za zamaščena jetra osiromašena predelana živila, visokofruktozni koruzni sirup (ki je odlično sladilo in konzervans, zato ga najdemo v različnih živilih, tudi v predelanih mesnih izdelkih) in trans maščobne kisline, ki so jih polna cenena jedilna olja. Nizozemski raziskovalci so v raziskavi s 36 normalno težkimi moškimi odkrili, da zlasti mastni in sladki prigrizki (npr. industrijsko pripravljeno pecivo), znatno povečajo možnost za nastanek zamaščenih jeter. Drugi potencialni vzroki za zamaščena jetra so: uživanje zdravil, virusni hepatitis, avtoimunske ali podedovane bolezni jeter.

Simptomi, ki kažejo na zamaščenost jeter

Zamaščena jetra so pogosto tiha bolezen, ki poteka brez simptomov, posebno na začetku razvoja bolezni. Ko bolezen napreduje, kar pogosto traja več let ali celo desetletij, se začnejo pojavljati simptomi:
  • utrujenost,
  • izguba teže in apetita,
  • slabost,
  • slabotnost,
  • zmedenost,
  • neodločnost in
  • težave pri koncentraciji.
Pridružite se našim e-novicam

Naročite se in obveščeni boste o akcijskih ponudbah, novostih in drugih zanimivostih

Prodajni svetovalec
Zdravo! Svetovalec je trenutno nedosegljiv. Pošljite sporočilo, odgovorili bomo v najkrajšem času.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.