Shiitake

Šitake pomagajo pri izgubi teže,  krepitev kosti, spodbujanje zdravja kože

Zmanjšujejo vnetja, preprečujejo prezgodnjega staranja, izboljšajo rast in razvoj, spodbujajo cirkulacijo. Pomagajo pri zaščiti kože pred znaki staranja, kot so gube, hkrati pa zmanjšujejo videz brazgotin in madežev ter spodbujajo zdrav sijaj kože....

Prikaži več

Po šampinjonih je šitake morda najpomembnejša užitna goba na svetu. Njegova posebna aroma in trdna tekstura sta ji dali kulinarično slavo, zlasti v azijski kuhinji, in ji prinesla vzdevek "Kralj gob".

Šiitake rastejo na odmrlem lesu v listnatih gozdovih Japonske, Kitajske in Vietnama. Tam se že tisočletja uporablja kot hrana in je tudi ena najpomembnejših zdravilnih gob. Njegova medicinska uporaba kot krepilni eliksir v tradicionalni kitajski medicini je zapisana v svetih spisih, starih več kot 2000 let. Tam ga imenujejo "eliksir življenja".

Šitake vsebujejo vse esencialne aminokisline, zaradi česar je še posebej zanimiva za vegetarijance in vegane ter številne vitamine in minerale. Njegove terapevtsko učinkovite sestavine vključujejo beta-glukane, zlasti lentinan, in alkaloid eritadenin.

VSEBNOST

  • Minerali in elementi v sledovih: železo, baker, kalij, kalcij, fosfor, cink, selen
  • Vitamini: vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotenska kislina), vitamin B12 (kobalamin), provitamin D2 (majhne količine), vitamin E.
  • Aminokisline: Vse esencialne aminokisline in tiste esencialne
  • Polisaharidi: ß-d-glukani, zlasti lentinan
  • Alkaloidi: eritadenin
  • Druge sestavine: lentionin, vlaknine, maščobne kisline, ogljikovi hidrati

Gobe ​​šiitake so že stoletja glavna hrana v številnih azijscev. Te gobe so druga najbolj priljubljena in tretja najbolj gojena goba, ki obstaja danes.

Shiitake je doma v vzhodni Aziji. Zaradi številnih koristi za zdravje, zapisanih v starih medicinskih knjigah, se v tradicionalni medicini pogosto uporablja kot zdravilna rastlina. Je mesnate teksture in lesnega okusa. Je odličen dodatek k solatam, juham in mesnim jedem.

Ni presenetljivo, da gobe šitake najdete v trgovinah z živili. Njegova mesnata in slana aroma sta značilnosti, zaradi katerih je privlačna za številne kupce. Poleg tega ima veliko vitaminov, vključno z B12. Med številnimi drugimi koristnimi lastnostmi je zelo uporabna v boju z rakom in srčno-žilnimi obolenji.

Lahko bi se začeli spraševati, zakaj je ta goba tako cenjena. Razlog je v temu da gobe šitake delujejo protivirusno, protibakterijsko in protiglivično. Zelo učinkovita je tudi v boju proti vnetjem in uravnavanju sladkorja v krvi.

Znanstveno dokazane prednosti uporabe gob Shiitake

Raziskave so pokazale, da gobe šitake vsebujejo več fitokemikalij, ki lahko DNK zaščitijo pred oksidativnimi poškodbami. Lentinan je ena njegovih vitalnih sestavin, ki jo najdemo v gobah šitake; ščiti kromosomske poškodbe, ki jih povzroči zdravljenje raka. Ta goba je edinstvena tudi zato, ker vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin in številne druge vrste aminokislin. Ni presenetljivo, da se je ta goba v mnogih pogledih izkazala za koristno za zdravje ljudi. Tu je osem prednosti uživanja gob šitake v vaši prehrani.

Preprečuje debelost

Nekatere kemične komponente gob šitake, kot sta eritadenin in b-glukan, imajo lastnosti, ki zmanjšujejo maščobe. Raziskave so dokazale, da b-glukan zmanjša vnos hrane, poveča sitost in lahko zmanjša raven maščobe v plazmi.

Glede na raziskave, objavljene v reviji Obesity, je bila goba šitake učinkovita pri omejevanju povečanja telesne mase pri podganah, hranjenih z visoko vsebnostjo maščob. Rezultati študije so raziskovalce zaključili, da je dodajanje gob šitake prehrani z veliko maščobami učinkovito pri preprečevanju povečanja telesne mase. Nekatere druge tekoče raziskave se osredotočajo na učinkovitost gobe šitake za preprečevanje in zdravljenje debelosti in drugih presnovnih motenj pri človeku.

Podpira imunski sistem

Zaradi visoke vsebnosti hranil v gobah šitake, ki vključuje vitalne vitamine, minerale in encime, je šitake močan imunski spodbujevalec.

Študija, ki jo je izvedel American College of Nutrition, je udeležencem zaužila pet do deset gramov gob dnevno. Test ima tudi kontrolno skupino, ki gobe šitake sploh ne uživa.Na koncu poskusa je bilo ugotovljeno, da je skupina, ki je uživala gobo šitake, izboljšala odpornost črevesja in delovanje celic. Raziskava tudi kaže, da uživanje gob šitake vodi do zmanjšanja vnetja črevesja.

Ubija celice raka

Nekatere raziskave so pokazale moč gobe šitake v boju proti rakavim celicam. Prav tako naj bi lentinan, ena od kemičnih sestavin gob, obnavljal kromosome, poškodovane zaradi zdravljenja raka.

Leta 2006 je skupina raziskovalcev izvedla študijo o moči etil acetata, pridobljenega iz gobe šitake. Rezultati, objavljeni v alternativni in komplementarni medicini, kažejo, da je goba šitake sposobna zavirati rast tumorskih celic z mikrokemičnimi učinki. Goba šiitake je lahko povzročila apoptozo, ki je proces programiranja celične smrti. Ta rezultat kaže, da bi bile gobe šitake lahko močno naravno sredstvo za zdravljenje raka.

Izboljša zdravje srca in ožilja

Gobe ​​šitake imajo družino spojin, imenovanih steroli, ki lahko nadzorujejo način, kako jetra proizvajajo holesterol. Poleg sterolov nekatera druga fitonutrienti preprečujejo lepljenje krvnih celic na stene krvnih žil in s tem preprečujejo kopičenje zobnih oblog. Vse te lastnosti pomagajo ohranjati zdrav kardiovaskularni sistem.

Skupina raziskovalcev z univerze Tohoku na Japonskem je odkrila, da gobe shiitake preprečujejo zvišanje krvnega tlaka pri hipertenzivnih podganah. Študija kaže, da je hranjenje z gobami shiitake povzročilo zmanjšanje holesterola VLDL in HDL. Zmanjšal se je le holesterol VLDL pri podganah, ki so se hranile samo z gobo maitake.

Protimikrobne lastnosti

Študija, ki so jo leta 2011 izvedli na zobozdravstvenem inštitutu UCL Eastman v Londonu, je preizkusila učinkovitost gob šitake pri boju proti gingivitisu. Rezultate so primerjali tudi z vodno ustno vodico za gingivitis z zdravilno učinkovino klorheksidin. Za gingivitis je značilno kopičenje biofilma na robu dlesni.

Rezultati kažejo, da so bolniki, ki so bili zdravljeni s šitake gobami, zmanjšali število bakterij in drugih nalezljivih mikrobov v ustih. Presenetljivo je, da šitake ne vplivajo na neinfekcijske organizme v ustih. Po drugi strani ima klorheksidin blag učinek na vse organizme v ustni votlini.

Poveča energijo in možganske funkcije

Goba šiitake ima visoko vsebnost vitaminov skupine B, zato odlično podpira delovanje nadledvične žleze. Prav tako igra ključno vlogo pri pretvorbi hranil iz hrane v energijo. Pomagajo tudi pri izboljšanju hormonskega ravnovesja, povečajo osredotočenost in kognitivne funkcije. Dodajanje gob Shiitake lahko pomaga rešiti pomanjkanje vitaminov B, ki ga trenutno trpijo številni Američani. Takšno pomanjkanje med številnimi drugimi simptomi vodi v energetske revne četine, motno razmišljanje in nezdrave krvne celice.

Odličen vir vitamina D

Vsi vemo, da je sonce najboljši vir vitamina D, a vseeno lahko iz gob šitake dobite dostojno količino tega vitalnega vitamina. Vitamin D je ključnega pomena za oblikovanje zdravih kosti in zob ter zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja ter avtoimunske bolezni. Ta vitamin je potreben tudi za normalno absorpcijo in presnovo fosforja in kalcija.

Druge prednosti vitamina D vključujejo podporo za pravilno delovanje imunskega sistema in vzdrževanje zdravih možganskih funkcij. Prav tako zmanjša resnost napadov astme in zmanjša tveganje za multiplo sklerozo in revmatoidni artritis pri ženskah.

Izboljša zdravje kože

Kombinacija selena, vitamina A in vitamina E pomaga ublažiti akne in njihov poslabšani učinek na kožo. Ali veste, da dvesto gramov gob šitake pobere približno 11,4 miligrama selena? Ta številka znaša 16% vrednosti, ki jo potrebujete dnevno vrednost. Zato so gobe šitake učinkovito naravno sredstvo za zdravljenje aken. Vsebnost cinka v gobah šitake pomaga tudi okrepiti imunski sistem in izboljšati celjenje kože z zmanjšanjem kopičenja DHT.

Primerjava gob Shiitake z drugimi vrstami gob

Številne vrste gob so znane po tem, da zagotavljajo visoke hranilne in zdravilne vrednosti. Oglejmo si na kratko, kako se gobe šitake uvrščajo med druge gobe.

  • Šiitake: lahko se bori proti rakavim celicam, preprečuje nalezljive bolezni, krepi imunski sistem, izboljšuje možganske in kognitivne funkcije in je odličen vir vitamina B družine.
  • Maitake: izboljšuje splošno zdravstveno stanje bolnikov z aidsom in lahko uravnava krvni sladkor pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Verjetno krepi imunski sistem in zmanjšuje hipertenzijo.
  • Reishi: koristen je pri zdravljenju vnetij, utrujenosti, bolezni jeter, tumorjev in raka. Uporaben je za lajšanje kožnih motenj; pomirja prebavni sistem, sindrom puščajočega črevesja in blaži razjede na želodcu.
  • Cordyceps: dokazano ima sposobnost staranja, izboljšuje imunski sistem, dviguje vzdržljivost in atletske sposobnosti, se bori proti diabetesu, izboljšuje zdravje jeter in je naravni afrodiziak.

Če povzamemo, Shiitake lahko zagotovijo maščobe, ogljikove hidrate, prehranske vlaknine, sladkor, beljakovine, niacin, pantotensko kislino, vitamine B6 in B12 ter vitamin D. Mineralne sestavine vključujejo mangan, fosfor, selen, baker, cink, kalij, mangan in želez

V tej kategoriji trenutno ni izdelkov
Prodajni svetovalec
Zdravo! Svetovalec je trenutno nedosegljiv. Pošljite sporočilo, odgovorili bomo v najkrajšem času.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.